Repetitieschema

Ooievaarsfestival | 28-11-2015 | © Verkijk.nl - www.fb.me/verkijk

 

SONY DSC

 

 

Ooievaarsfestival | 28-11-2015 | © Verkijk.nl - www.fb.me/verkijk

Lezing door dr. Caroline Jurgens psycholoog/neuroloog het effect van muziek op de hersenen. (Zij is afgestudeerd bij dr. Scherder, bekend van radio en TV.)
Darwin vond muziek heel belangrijk en volgens hem was muziek er eerder dan de taal. Door muziek worden veel gebieden in de hersenen geactiveerd, o.a.
De motorische schors
Het Cerebellum (automatische bewegingspatronen en coördinatie van bewegingen)
Het Corpus Callosum (hersenbalk)
De emotionele gebieden.
Muziek activeert ook het beloningssysteem door afgifte van dopamine en heeft een gunstige invloed op de sociale binding door afgifte van endorfine Vooral bij violisten is de rechter hersenhelft sterk ontwikkeld door de motoriek van de linkerhand. Ook de hersenbalk is sterk ontwikkeld. Daardoor hebben deze hersenen veel reserves.
Bij Parkinson wordt te weinig dopamine aangemaakt die belangrijk is voor de motoriek. Muziek heeft door de aanmaak van dopamine, zij het tijdelijk, gunstig effect, bv bij lopen. Tevens heeft muziek een gunstig effect bij stotteren ; de zangeres miss Montréal stottert bij een interview maar zodra ze zingt is daarvan geen sprake.
Verder zijn er gunstige effecten bij aphasie en autisme.
Mozarteffect Bij de sonate voor 2 piano’s in D majeur KV 448 is geconstateerd dat het ruimtelijk inzicht wordt verbeterd, maar dit is nog onvoldoende bevestigd. D.m.v. scans is aangetoond dat de muziek van Mozart veel hersendelen activeert.
Bij Vivaldi werkt de muziek van ‘de lente’ in de 4 jaargetijden positief voor de geheugengebieden.
Dus: Muziek heeft een veelzijdige positieve invloed op de hersenen. Viool spelen is heel goed om een gezond brein te houden. De leraar van Caroline (prof. Scherder) is alsnog viool gaan spelen! En natuurlijk zijn er ook gunstige effecten voor de blazers en de dirigent! Peter van Zuilen